Nieuws uit groep 1a

Yvonne van NoortGroep 1a

28 februari 2019

Leuk dat u een kijkje neemt op onze website! U kunt hier lezen waar we het hele schooljaar mee bezig zijn (geweest). Voor het meest actuele nieuws kunt u naar onderen scrollen.

Met frisse moed zijn we na de zomervakantie begonnen in groep 1a. Voor zeven kinderen was het de start van hun basisschooltijd, tien kinderen zaten voor de vakantie al op school. Het was natuurlijk wel even wennen, maar dat ging best snel! Iedereen is lekker aan het spelen en aan het werken! Inmiddels is er een heel aantal kinderen bijgekomen en telt onze klas nu vijfentwintig kinderen.  Het eerste thema waar we (vanuit de methode Da Vinci) mee aan het werk zijn gegaan, is vlinders. We hebben veel over vlinders geleerd en ook mooie werkjes gemaakt en liedjes geleerd over rupsen en vlinders.

 

Er was een echte vlinderbak op school met eitjes, rupsen en poppen. We konden zien hoe de eitjes uitkwamen, de rupsen heel veel kool aten en hoe de poppen uitkwamen. De vlinders hebben we natuurlijk buiten weer vrij gelaten.

Ook weten we inmiddels veel over zonnebloemen en bijen. Hoewel we bijen, zelfs als ze dood zijn, ook wel een beetje eng vonden, hebben we ze toch heel goed bekeken en ook ontdekt wat een mooie en knappe dieren het zijn!

In de herfst hebben we gewerkt over vuilopruimers. Er zijn veel vuilopruimers in de natuur zoals wormen, slakken, spinnen, pissebedden en andere kleine diertjes. In de klas hadden we een wormenbak, zodat we konden zien hoe de wormen de blaadjes mee de grond in trokken en en humus van maakten.  We hebben veel over de kleine diertjes geleerd en ze ook goed bekeken en nagetekend.

Die kleine diertjes kunnen natuurlijk niet alle afval opruimen. Gelukkig zijn er daarom ook vuilnismannen en -vrouwen! Daar hebben we ook nog over gewerkt. We hebben geleerd hoe we kunnen helpen door ons afval te scheiden. En in de klas konden kinderen vuilnisman of  -vrouw spelen met kleine containers.

Tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie was het thema winter aan de beurt. We hebben het gehad over sneeuw en ijs, smelten en vriezen. Wat was het leuk dat er echt een beetje sneeuw viel en we daar in buiten konden spelen en zelfs sleeën! Andere thema’s die  aan de orde kwamen zijn: dieren in de winter en de noord- en zuidpool. 

Afbeeldingsresultaat voor dieren in de winter

Op vrijdag 22 februari was de afsluiting van het thema. Ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden mochten in het speellokaal komen kijken en luisteren naar de kinderen. Zij vertelden wat ze allemaal hadden geleerd en gedaan, zongen liedjes en deden zelfs een zelfbedacht toneelstukje!

 

Na de voorjaarsvakantie gaan we werken over de brandweer. De kinderen hebben er al zin in!

 

Afbeeldingsresultaat voor het brandweermannetje